Tack för mig! /Kristoffer

aug 8th, 2018

Hej,

Antar att du kanske läser det här för att du är lite intresserad av att höra mer om vem jag är och hur NORDSOOL blev till.

På våren 2015 stod jag och sålde datorer och tv-apparater i Kalmar. Där och då kände jag att jag saknade möjligheten att få utlopp för någon slags instängd kreativ sida och bestämde mig därför för att testa att sälja en lite ”udda” form av heminredning på nätet.

Jag började med att bygga upp en site med hjälp av min vän Isak. En del av er kanske minns den nedtickande klockan som räknade ner dagar, timmar, minuter och sekunder tills dess att vi skulle lansera i Maj 2015.

En viktig sak kvarstog dock innan jag kunde lansera. Ett namn.

Jag började lista massor med ord som jag tyckte låg bra i mun.

Jag tyckte Nordsol lät fint och bestämde mig för att köra på det. Det namnet var dock redan registrerat hos Bolagsverket (av ett solarium i Norrbotten. Shout out till er. Hoppas er business snurrar på bra!)

Således bestämde jag mig för att lägga till ett O i sol och NORDSOOL var ett faktum.

Vi tog fram en sigill med en Iskarl i (ett gammalt yrke, googla om ni vill lära er mer). Tack Isabell för den fina logotypen, jag tror att det är fler än man kan ana som har sett den vid det här laget. Jens (min kompis och ex-styrelsesuppleant i NORDSOOL) tyckte en kväll, när vi satt och drack whisky, att det i sigillen kunde stå ett citat av Tomas Tranströmer. Vi gick på orden ”Att förtrollas. Ingenting är enklare.”.

Jag började hyra ett kontor i ett fantastiskt fint och stort gammalt hus på Svensknabben utanför Kalmar. Där fick jag lov att använda den stora vinden i huset för fotografering och lite lager. Resten av året jobbade jag både på vinden och i källaren med att ta produktbilder. NORDSOOL omsatte 90 000 kr det året. En blygsam start.

Året därpå, 2016, träffade jag Ola Petersson och i samband med att jag skulle låta honom tatuera mig så började vi prata om att skaffa ett ställe ihop.

En av mina närmsta vänner, Victor Fahlberg, bidrog med sina fantastiska snickarkunskaper och sin grymma blick för udda varor att hjälpa mig stärka både NORDSOOL´s sortiment med hjälp av nya unika objekt men kanske framför allt butiksinredning och snygga egenritade matbord. Utan dig hade det aldrig gått Ville, vare sig på Kaggensgatan eller Storgatan. Älskar dig för all hjälp du gav mig! Tack ❤️

Efter fyra gaddar flyttade Ola, med sin tatueringsverksamhet Macadamia Art Studio och jag med mitt NORDSOOL in på adressen Kaggensgatan 33 i Kalmar. Herregud vad nervös jag var inför öppningen av den butiken. Som tur är fick jag hjälp av lite gamla vänner och kollegor under invigningsdagen. Ännu en gång, ett stort tack Martin, Joel och Sara.

..och Ola tack för att du vågade ta chansen att flytta in din verksamhet i samma lokaler som mig. Jag var en rookie då och du var redan ett väletablerat namn. Alla dagar tillsammans med dig har varit så sjukt roliga och underbara. Kommer aldrig att glömma dom eller dig!

NORDSOOL´s näthandel stärktes rejält med hjälp av den nya fysiska butikens försäljning och det faktum att vi kom i kontakt med flera företag och privatpersoner som ville sälja möbler och inredning till oss. Det blev massor med artiklar i dom lokala tidningarna men också ett kul reportage i ett flygplansmagasin som heter BRA KOLL som ägs av Bromma Airlines och Malmö Aviation, (googla NORDSOOL + BRA KOLL om ni vill läsa, tror det finns kvar). Jag minns att jag blev glad att Tictail (affärsnätverket där vi ingår) valde att lyfta oss som en av sina aktörer och det var så vi kom att få bli omskrivna i tidningen.

Det här året fick vi också ett gott rykte med höga betyg på Tictail och när vi stängde för bokslut det året hade omsättningen ökat till nära 900 000 kr.

Jag tror att jag då kände att namnet hade börjat fastna lite hos våra kunder.

I Maj 2017 bestämde jag och Ola (vi hade hunnit bli riktigt bra vänner och ville fortsätta jobba tillsammans) oss för att flytta våra verksamheter till det fantastiska gårdshuset på Storgatan 20 i Kalmar. Jag hade haft ögonen på det ett tag och när det blev vakant så tvekade vi inte länge.

Jag minns dom sena kvällarna när jag med isländsk musik i lurarna satte upp belysningen på väggarna och helgerna när vi målade kassadisk och hyllor. Tack för hjälpen älskade Petter, Johnjohn och Jens.

Efter att vi installerat oss kom vi att stormtrivas i dom nya lokalerna och det gör vi verkligen fortfarande. Det finns ingen anledning för NORDSOOL att flytta därifrån det ligger just nu.

Jag har massor med härliga minnen från 2017 men minns särskilt den dagen då VOUGE skulle fotografera och göra ett rep om Alexander Stutterheims regnrockar. Vi fick förtroende att sälja inredningen till hans lokaler och jag tyckte att det var riktigt stort att få vara en del av en intervju i en så välkänd tidning.

Detta blev dock långt ifrån den enda inredningsuppdrag vi fick göra. Sedan starten har vi inrett en scen åt bland annat Alexander Bard (OBS, hans åsikter får stå för honom), Sveriges Radios sammanträde för sina utrikeskorrar, SVT´s livesändning på Kungliga Biblioteket om sammanträdet rörande den nya biblioteksstrategin plus många, många fler härliga samarbeten. Tack för förtroendet alla! Hoppas att ni vet vart NORDSOOL finns om ni behöver något i framtiden.

Innan flytten till våra nuvarande lokaler i gårdshuset kom jag i kontakt med Felix (så klart i samband med att han tatuerade sig hos Ola…), jag fick känslan av att vi skulle bli ett bra team så jag frågade om han vill jobba hos mig och under sommaren 2017 blev han också en sool som stannade kvar som ett soolsken fram till Juni 2018.

Felix blev en ovärderlig tillgång och vi fick nu möjlighet att göra fler inköp tack vare att vi var två som kunde ansvara för butiken, det var också så att Felix intresse för kläder rann av på mig och vi utvecklade den delen av sortimentet rejält. Nu säljer vi vintagekläder för 10-tusentals kronor i veckan.

När vi stängde böckerna för räkneskapsåret 2017 omsatte NORDSOOL 1,5 miljoner kronor.

 

NORDSOOL är fortfarande ett relativt litet företag med noggrant och varsamt utvalda, udda och unika objekt och jag hoppas att alla som älskar sortimentet fortsätter stödja dom nya ägarna. Genom att göra så gör ni er plånbok en tjänst, NORDSOOL en tjänst, ert hem en rejält tjänst och kanske framför allt så gör ni miljön en tjänst. Vi handlar bara med begagnade varor eller småskaligt och miljövänligt producerade varor.

 

Det är med varm hand som jag lämnar över NORDSOOL till dom nya ägarna Elina och Petter och önskar dom all lycka med min fina lilla baby i många år framöver.

Sky is the limit! 🌞

 

PS. Som avslut vill jag också rikta ett stort tack till mamma Anna-Karin (en jävulskt bra bokförarinna), Helena, Lukas och Sofia som jobbat på riktigt bra i butiken, Sebastian och Cowboy för svinbra inköp av kläder, Fille för grymt svetsande, Felicia och Moa för fina blogginlägg, alla fina leverantörer, Michel för allt stöd i starten, Pappa för allt ditt stöd och hjälp med orderpackande och arbete med fast butiksinredning, DJ-André för ditt rattande av vår Spotifylista – din musik lyfte verkligen butiken och stärkte köpupplevelsen för många tror jag, Isak och Andreas för er fantastiska hjälp med bygget av hemsidor, Simon för snickerihjälp med Kalmars största kassadisk, Lisa för allt du gör för mig, din support, för att du är min eviga inspirationskälla, för att du tonsatt gården, för att du lärt mig uppskatta och älska blommor och för att du är du – älskar dig så mycket. OCH Det största av tack till alla er ljuvliga själar som på ett eller annat sätt som bidragit och fortsätter bidra med värme och kärlek hos oss på NORDSOOL.

KRISTOFFER